Eğitimlerimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Formu Doldurun, HEMEN ARAYALIM
Formu doldurduğunuzda; Şartlarımızı, Veri Politikamızı ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
İşyeri hekimi kısaca İş sağlığı ve güvenliği alanında görev yapmak üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş olarak işyeri hekimi belgesine sahip olan hekimdir.
İşyerlerindeki çalışan sağlığını tehdit eden ve meslek hastalığına neden olabilecek etkenleri tespit edip işveren, işyeri yöneticileri ve gerekirse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı na bildiren, aynı zamanda bu risklerin giderilmesi için işveren ve yöneticileri bilgilendiren kişidir. Ayrıca işyeri hekimi, mesleklerini tam bağımsız bir ortamda yapmakta ve ek olarak işçilerin sağlık konusundaki hak ve bilinçlerini de geliştirmektedirler.
–
İşyeri hekimi olabilmek için mevzuat gereği birtakım sınavlar bulunmaktadır. Öncelikle işyeri hekimi adayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir eğitim kurumundan eğitim almak zorundadır. Eğitimini tamamlayan hekimler ise ÖSYM nin yapacağı sınavdan başarılı olmak zorundadırlar. Böylece işyeri hekimi sertifikası almaya ve işyeri hekimi vasfıyla faaliyet göstermeye hak kazanırlar.
İşyeri hekimi eğitimleri ise 90 saati uzaktan eğitim 90 saati ise örgün eğitim şeklinde ve 40 saatlik pratik eğitim olarak toplamda 220 saatlik şeklindedir.
Bakanlığın yapmış veya yaptırmış olduğu sınavda 100 tam puan üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılırlar. Eğer sınavdan başarısız olan aday varsa, bu aday bir sonraki işyeri hekimi sınavına da girebilmektedir.
İşyeri hekimi görevleri –İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik– te belirtilmiştir.
İşyeri hekimi nin öncelikli görevi rehberlik yapmaktır. Rehberlik faaliyeti, çalışanlara kendi sağlık sorunları ile ilgili veya işverene çalışanların sağlık problemleri, işyeri çalışma koşulları, alınacak önlemler, kullanılması gereken kişisel koruyucu donanımlar, ergonomik ve sosyopsikolojik etkenler konusunda destek olmaktır.
İşe giriş muayenelerini yapmak, iş yerindeki riskleri değerlendirip rapor haline getirmek de işyeri hekimlerinin öncelikli görevidir. Ancak bu görevi iş güvenliği uzmanı ve risk değerlendirmesi ekibi ile beraber yürütmeleri gerekir ancak günümüzde iş sağlığı ve güvenliği sektöründe bu işi sadece iş güvenliği uzmanları yapmaktadır.
İşyeri hekimi olarak bir diğer önemli görevleri de çalışanlar üzerinde sağlık gözetimi yapmak yani çalışanların sağlık durumlarını kontrol altında tutmak, düzenli olarak muayene etmektir (periyodik muayeneler). Bunun yanında portör muayenelerini yapmak da işyeri hekimi görevleri arasındadır.
Hijyen, ergonomi, temizlik gibi konularda eğitim ve bilinçlendirme faaliyetleri yapmak da işyeri hekimi asıl görevlerindendir. İşyerinin genel hijyen şartlarını sürekli izlemek ve denetlemek, işçiye sağlıklı bir ortamda ve yürütülen işin gerektirdiği kaloriyi karşılayacak nitelikte yemek verilmesini, içme suyu sağlanasını hatırlatmak. Soyunma odaları, banyo, lavabo ve tuvaletlerin bakımlı ve temiz olması ve genel temizlik konusunda uyarılar, denetimler yapmak da işyeri hekimi görevleri arasında bahsedilebilir.