İSG Katip Hakkında Bilinmesi Gerekenler | 2022

İSG Katip Hakkında Bilinmesi Gerekenler | 2022

İSG Katip Hakkında Bilinmesi Gerekenler in yer aldığı yazımızda İSG Katip Nedir? İSG Staj Onayı Nasıl Yapılır? İSG Sertifikasının Kontrolü ve İmzalatma Nasıl Yapılır? İSG Sertifikasının Kontrolü ve İmzalatma Nasıl Yapılır?  ve İSG Katip Vize Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır? Konuları yer almaktadır.

İSG Katip Nedir?

Resmi gazetede yayınlandıktan sonra yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinde İSG Katip sisteminin tanımına yer verilmiştir. Buna göre;

İSG Katip İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri ile ilgili iş ve işlemlerin Genel Müdürlükçe kayıt, takip ve izlenmesi amacıyla kullanılan iş sağlığı ve güvenliği kayıt, takip ve izleme programıdır.

İSG Katip Üzerinden Eğitim Bilgilerine Nasıl Ulaşılır?

İş Sağlığı ve Güvenliği ile ilgili işlemlerin gerçekleştirildiği İSG Katip sistemi üzerinden kişiler kendi eğitim bilgilerini kontrol edebilirler.

İSG Katip sisteminden eğitim bilgilerinize ulaşmak için izlemeniz gereken adımları şunlardır.

  • İlk olarak Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı İSG Katip uygulamasına E devlet kullanıcı numaranız ve şifreniz ile Giriş yapınız.
  • Giriş işleminiz gerçekleştirdikten sonra “İSG KATİP Giriş” sekmesi üzerine tıklayınız.
  • Ekrana gelen butonlardan “Sorgulama/Başvuru” bölümünü tercih ediniz.
  • Karşınıza çıkan seçenekler arasından “İş Güvenliği İşlemleri” alanını seçtikten sonra İSG Katip uygulamasına Giriş iniz gerçekleşecek.
  • İSG Katip uygulamasına Giriş yaptıktan sonra sol tarafta bulunan menüden “İş Güvenliği Uzmanlığı İşlemleri” seçeneğinden “Kişi Kartı” bölümünü seçiniz.
  • Açılan “Kişi Kartı” sayfasının en aşağı bölümünde bulunan kaydırma sekmesini sola kaydırarak tüm bilgilerinize ulaşabilirsiniz.

İSG Katip Video Anlatım:

İSG Katip Video Anlatım

İSG Staj Onayı Nasıl Yapılır?

İş güvenliği uzmanı olmak isteyen kişi 180 saat eğitimini tamladıktan sonra 5 iş günü (40 saat) uygulama eğitimi (Staj) yapması gerekmektedir.  Kişi bünyesinde en az C sınıfı İş Güvenliği Uzmanı bulunduran işletme veya firmalara başvuruda bulunarak uygulama eğitimini tamamlamalıdır

Başvurusu kabul edilen iş güvenliği uzmanı adayı 5 iş gününü (40 saat) firmada veya işletmede bulunan uzman ile geçirir. Bu 5 iş gününü (40 saat) birlikte geçiren aday ve uzman firmada bulunan uzman uygulama raporu ve risk analizini birlikte yapar. 

Uzman uygulama raporu ve risk analizini ve eğitim kurumunun adaya teslim ettiği eğitim katılım belgesini, uzman, işyeri hekimi ve şirket yetkilisine kaşe ve ıslak imza ile onaylatır.  Aday bu evrakların asılılarını eğitim kurumuna teslim etmekle yükümlüdür.

Bu işlemler tamamlandıktan sonra 5 iş gününü (40 saat ) firmada veya işletmede tamamlayan adaya İSG Katip üzerinden tamamladığı uygulama eğitimine şirket yetkilisi ve uzman tarafından Onay verilir. İSG Katip Onayı verilen aday artık sınava girmek için hazırdır.

İSG Sertifikasının Kontrolü ve İmzalatma Nasıl Yapılır?

İSG sınavın başarı ile geçen kişi artık İSG Sertifikasına sahiptir. İSG Sertifikasına sahip kişi İSG Katip sistemi üzerinden sertifikasının kontrol ve imzalatma işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir.

İSG Sertifikasının Kontrolü ve İmzalatma işlemini yaptırmak isteyen kişinin izlemi gereken yol şöyledir:

  • İlk olarak İSG Katip uygulamasına E devlet sistemi üzerinde kullanıcı olarak Giriş yapması gerekir.
  • Açılan ekranda sağ tarafta bulunan “Sertifikalar” sekmesinden sertifikasının kontörlünü yapar.
  • Son olarak açılan belgeyi seçerek “Meslek güncelle” bölümünden kişi mezun olduğu bölümü seçerek “Kayıt” butonunu tıklar.

 İSG Katip Vize Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır?

ÖSYM tarafından hazırlanan sınavını başarılı bir şekilde tamamlayan adaya İSG Katip üzerine sertifikası Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından tanımlanmaktadır. Sertifikaya sahip olan kişiye 5 yıl çalışma hakkı tanınır. Bu 5 yılın sonunda kişi uzmanlığına devam etmek isterse sertifikasını İSG Katip sistemi üzerinden Vize Yenileme İşlemini yapması gerekmektedir.

Vize işlemi için öncelikle kişi kendi İSG Katip sistemi içerisine giriş yaparak vize işlemleri sekmesinden başvuruda bulunur.

Vize işlemi için öncelikle aday kendi İSG Katip sistemi içerine Giriş yaparak vize işlemleri sekmesinden başvuruda bulunur. Ve sonrasında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ait olan Ziraat bankası kurumsal tahsilat programı aracılığıyla kendi TC’sini yazarak vize ücretini yatırır. Vize işlem ücreti 2022 yılı itibari 206,50 TL olarak belirlenmiştir. Bu ücret yıl değişiklik gösterir.

İSG Katip Vize Yenileme sürecinde hiçbir sorun yaşamamak için İris Akademiyi tercih edebilirsiniz.

Eğitimlerimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Formu Doldurun, HEMEN ARAYALIM

Formu doldurduğunuzda; Şartlarımızı, Veri Politikamızı ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.

Canlı Destek Hattı
Eğitim Temsilcimiz ile Görüşün
Merhaba.
İris Akademi Eğitim Kurumları'na hoşgeldiniz.
Size nasıl yardımcı olabilirim?