Eğitimlerimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Formu Doldurun, HEMEN ARAYALIM
Formu doldurduğunuzda; Şartlarımızı, Veri Politikamızı ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Nedir? Sorusu zihinler de soru işareti oluşturduğunun farkındayız. Bu soru işaretinin gidermek için bugün sizler için bu soruyu cevaplandırdık. Bunun yanında İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır? İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Dersleri Nelerdir? İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Atamaları Nasıl Yapılır? Bu soruları da sizler için cevaplandıracağız.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, devlet veya özel sektör çalışanları için İş Sağlığı ve Güvenliği açısından güvenilir bir ortam hazırlamayı amaçlayan, bu hususta öğrencileri yetiştiren üniversite bölümüdür. Öğrenciler İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü nden mezun olduklarında, İş Güvenliği Teknikeri veya İş Güvenliği Uzmanı unvanını alırlar. Bölümden mezun olan İş Güvenliği Uzmanı alışma sahalarının sağlığı ve güvenliği ile alakalı yapılan çalışmaların denetimlerini yürütürler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Kaç Yıllık sorusuna gelecek olursak, çoğu yükseköğretim kurumu İş Sağlığı ve Güvenlik Bölümü eğitimini ön lisans olarak vermektedir. Bazı üniversiteler ise İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü lisans düzeyi eğitim vermeyi tercih etmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Ön Lisans eğitimler 2 yıl sürmektedir, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Lisans eğitimleri ise 4 yıl sürmektedir.
İş Sağlığı ve Güvenliği mezunları için iş seçenekleri epeyce fazladır. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü nden mezun olan öğrenciler İş Güvenliği Uzmanlığı unvanını alırlar. İş Güvenliği Uzmanları;
olmak üzere üç sınıfa ayrılırlar.
C sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesine sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, B sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesine sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, A sınıfı İş Güvenliği Uzmanlığı belgesine sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
Her üniversite kendi prensiplerine göre ders programı hazırlarlar, bu ders programını üniversite içerisindeki hocaların izledikleri yollar da etkiler. Fakat üniversitelerin İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü nün uymaları gereken temel dersler mevcuttur.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Temel Dersler sırası ile:
İş Sağlığı ve Güvenliği İlkeleri |
Bireyler Arası İletişim |
Risk Yönetimi |
Afet Yönetimi |
Belge Yönetimi |
Çevre Sağlığı |
İş Hukuku |
Ergonomi |
İş Sağlığı ve Güvenliği uzmanları, devlet veya özel kuruluşlarda görev almak için başvuru yapmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü mezunları atanmak için öncellikle KPSS’den belirli bir taban puanı alması gerekmektedir. Bu taban puanı her yıl aynı kalmamaktadır. Gerek iş yerlerinin talebine göre gerek çalışan açığına bağlı olarak taban puanı her yıl değişmektedir.