Eğitimlerimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Formu Doldurun, HEMEN ARAYALIM
Formu doldurduğunuzda; Şartlarımızı, Veri Politikamızı ve Çerez Politikamızı kabul etmiş olursunuz.
İş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinde görevlendirilmek üzere mühendis, mimar, teknik öğretmen, fen ya da fen-edebiyat fakültelerinin fizik, kimya ve biyoloji lisans mezunları ile meslek yüksek okullarının 2 yıllık ve 4 yıllık iş sağlığı ve güvenliği programından mezun olanlar iş güvenliği uzmanı olabilir.
Kısaca İSG olarak bilinen İş Sağlığı ve Güvenliği kavramı kanun ve tüzüklerle çalışanları korumak için oluşturulan uygulama ve tedbirlerin tümü anlamını ifade etmektedir.
Literatür tarafından bilinen ifadeyle İş Sağlığı ve Güvenliği, kısaltma adıyla da İSG olarak bilinen bu kavram, işyerinde işçilerin bulundukları sırada herhangi bir kazaya uğramamaları adına güvenli bir iş ortamı oluşturmak maksadıyla kanun ve tüzükler ile düzenlemeler yapılmasını ifade eder. Bununla birlikte işçi sağlığı da önem arz etmektedir. İşe göre ortam ve çalışma şekli farklı olduğundan işçilerin psikolojik ve fiziksel etkilerden korunmaları gerekmektedir.
Türkiye de iş sağlığı ve güvenliği konusunda düzenleme yapılan kanunlar ise:
Başta mühendis, mimar ya da çeşitli teknik elemanlar iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler. Mühendislerin de farklı dallarda eğitim görmüş olanları bu duruma dahil olabilmektedirler. Ayrıca yükseköğrenimini fizik, kimya, biyoloji ya da iş sağlığı ve güvenliği programlarını tamamlamış bireyler de iş güvenliği uzmanı olabilmektedirler.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak için gereken şartlar arasında, aşağıdaki üniversitelerin ilgili fakülte ve bölümlerinden mezun olmak yer almaktadır:
İlgili bölümlerden mezun olan adaylar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı‘nın yetkilendirdiği eğitim kurumlarında kursları tamamladıktan sonra sınava girebilirler.
Sınav sonunda başarılı olanlar, sertifika ücretlerini ilgili bankalara yatırarak e-devlet üzerinden sertifikalarını sisteme tanımlayabilirler.
İş güvenliği uzmanlığı dereceleri olan A, B ve C sınıfları arasında geçiş yapmak için belirli koşullar bulunmaktadır. B sınıfı iş güvenliği uzmanlığı belgesine başvurmak isteyenlerin taşıması gereken şartlar şunlardır:
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişilerin belirli çalışma sürelerini tamamlaması gerekmektedir. A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? sorusunun yanıtını 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu başvurarak öğrenebilirsiniz. Ancak özetlemek gerekirse, A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak için dört (4) maddeyi inceleyebiliriz:
İlk madde olarak, B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikası alınmalıdır. Bu sertifikayı almak için eğitim almak ve sınavı başarıyla tamamlamak gerekmektedir. Daha sonra, en az 4 yıl boyunca B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olarak çalışılmalıdır. Bu süre boyunca, iş güvenliği ve iş sağlığı konularında tecrübe edinmek önemlidir. Son olarak, ÖSYM tarafından yapılan sınavı başarıyla geçtikten sonra A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikası alınabilir.
Mühendislik ve Mimarlık fakültelerinden mezun olan ve teknik eleman olan kişiler ise iş güvenliği veya iş sağlığı ve güvenliği alanında doktora yapmışlarsa eğitime ihtiyaç duymadan A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikasını alabilirler.
İş sağlığı güvenliği alanında 10 yıl müfettiş yardımcılığı olarak görev almış olan mühendis, mimar ve teknik eleman olan iş müfettişleri de A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı sertifikasını direkt olarak alabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Müdürlüğü ve ilgili birimlerde en az 10 yıl görev almış olan mühendis, mimar ve teknik eleman olan uzmanlar da A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
Lütfen unutmayın ki, iş sağlığı ve güvenliği konularında başarılı olmak için sürekli eğitim almaya, güncel kalmaya ve yenilikleri takip etmeye özen gösterin.
İş Güvenliği Uzmanlığı Eğitimi, teorik ve uygulamalı olmak üzere iki bölümden oluşur. Toplamda 220 saat süren eğitim programının 180 saati teorik, 40 saati ise uygulamalı eğitimlerden oluşur.
İSG Online Eğitim Programı, 15 gün (90 saat) a-senkron, 15 gün (90 saat) senkron ve 5 gün (40 saat) uygulamalı eğitimlerden meydana gelir. A-senkron eğitimler, istenilen saatlerde tamamlanabilen eğitimlerdir. Senkron eğitimler ise eğitmen ve denetmen eşliğinde yapılır. İSG uzaktan (senkron) eğitim, eksiksiz olarak katılım gerektiren bir eğitimdir.
İş Güvenliği Uzmanları, İş Güvenliği Uzmanlarının Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelik’te belirtilen görevleri yerine getirirler. Bunlar:
Rehberlik:
Risk Değerlendirmesi:
Çalışma Ortamı Gözetimi:
Eğitim, Bilgilendirme ve Kayıt:
İlgili Birimlerle İş Birliği: